Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový ministr školství Petr Fiala

Klaus jmenoval novým ministrem školství Petra Fialu

Prezident Václav Klaus jmenoval ve středu novým ministrem školství profesora Petra Fialu. Ve funkci nahradil Josefa Dobeše, který koncem března rezignoval kvůli nesouhlasu se škrty v kapitole svého resortu.
Nový ministr školství Petr Fiala (vlevo) spolu s premiérem Petrem Nečasem
Nový ministr školství Petr Fiala (vlevo) spolu s premiérem Petrem Nečasem
FOTO: Jan Handrejch, Právo
 

Fiala je od loňského září hlavním vědeckým poradcem předsedy vlády Petra Nečase (ODS) a od listopadu stojí v čele vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. V minulosti zastával post rektora brněnské Masarykovy univerzity.

Klaus po Fialově jmenování vyslovil naději, že se post ministra "dostává do správných rukou." Zároveň připomněl, že v minulosti již na stejném místě dvakrát Fialu jmenoval rektorem a předpokládá proto, že nový ministr takříkajíc ví, do čeho jde.
Prezident Václav Klaus při jmenování Petra Fialy ministrem
Prezident Václav Klaus při jmenování Petra Fialy ministrem
FOTO: Michal Krumphanzl, ČTK
 
Fiala má premiérovu podporu
Nečas po uvedení ministra do funkce uvedl, že Fiala má jeho plnou podporu. Na oplátku od něj očekává pokračování reformy vysokých škol, řešení otázek regionálního školství, financování sportu i dalších. Fiala dodal, že "nemůže slíbit zázraky", ale chce problémy řešit.
Fialu, který erudovaným politologem, uznává pro jeho odborné kvality i opoziční ČSSD. Stranu nicméně zajímá, jak se nový ministr postaví k problémům resortu, mezi něž patří zejména čerpání evropských fondů či reforma školství.
Fiala byl do čela resortu jmenován v den, kdy začíná běžet druhý ročník státních maturit, které loni po mnoha letech příprav a odkladů uvedl do života jeho předchůdce.
 
Novinky.cz