Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovoce do škol 7.11. - 13.11.

7. 11. 2011

KIWI - 1 kus na žáka

 

ovoce-do-skol_resize.jpg

__________________

 

 

Kiwi
Semínka Kiwi byla dovezena z Číny na Nový Zéland, kde se toto ovoce stalo národním symbolem. Bylo pojmenováno po domorodém ptáku, díky jeho tmavě hnědému chlupatému peří. Kiwi bylo do západní Evropy dovezeno v roce 1953 a dnes již není považováno za exotické ovoce. Stalo se tak populárním, že se pěstuje v mnoha evropských zemích.
Výběr
Vhodná doba ke konzumaci tohoto ovoce je, pokud je kiwi při stisknutí lehce měkké. Nekupujte kiwi přezrálé nebo poškozené.
Příprava
Pokud chcete nechat kiwi dozrát, dejte jej do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem a skladujte do doby, než kiwi dozraje. Kiwi vydrží pár dnů od nákupu, pokud bude skladováno na chladném a tmavém místě. Kiwi se může připravit předem, jelikož neztratí barvu. Dejte si pozor, abyste během přípravy nerozdrtily semínka, jelikož mají hořkou chuť. Při přípravě želatiny musíte použít tvrdidlo, protože kiwi obsahuje enzym, který zabraňuje želatině v tvrdnutí.
Použití
Na plátky nakrájené nebo mixované. Pokud je kiwi položeno na plátek masa asi 1 hodinu před vařením, zjemní jeho chuť. Kiwi je vhodné také jako náplň do ovocných koláčů a zákusků či na sorbé. Je též vhodné k masu a drůbeži a jako “chladící” příloha k ostrým indickým kari pokrmům.
Nutriční hodnoty
Kiwi obsahuje cca 50 kalorií ve 100 g. Jeden kus Vám dodá potřebnou denní dávku vitamínu C. Dále obsahuje vápník a draslík.