Jdi na obsah Jdi na menu
 


Technické muzeum v Brně

21. 3. 2012

Technická herna pro malé i velké

V Technické herně  pro malé i velké si mohou žáci a studenti na několika desítkách interaktivních pracovišť vyzkoušet principy a zákonitosti mechaniky, elektrotechniky, optiky, akustiky aj. Prostor je doplněn řadou optických klamů, stereogramů a jiných zajímavostí.

Logo Experimentarium

 


 

Historická stereovize

Světelná panoráma je prohlížecí přístroj na stereodiapozitivy, který může použít až pětadvacet diváků současně. Využitím optických zákonů vytváří panoráma u diváků dojem trojrozměrných obrázků. Každý měsíc jsou sterodiapozitivy obměňovány. Pro školní mládež je připraven program, ve kterém jim bude vysvětlen princip stereoskopie včetně praktických ukázek. V další části se dozvědí o historii naší panorámy, která byla na přelomu 19. a 20. století oblíbenou atrakcí – předchůdkyní biografů a je jedním z posledních, doposud provozuschopných originálů v Evropě. Expozice je ztvárněna ve stylu secese a postsecese, o nichž bude rovněž podán výklad.

 


Salon mechanické hudby

Program k expozici Salon mechanické hudby představuje sbírku mechanických hracích strojků vyrobených od počátku 19. století do třicátých let 20. století. Vystavené hrací strojky jsou doplněny řadou předmětů typických pro tzv. měšťanskou domácnost druhé poloviny 19. století. Žáci budou seznámeni s dělením mechanických hracích strojků podle principu a funkce, některé z nich - manopan, znělkostroj aj. si mohou poslechnout v činnosti. K dispozici bude mj. model hřebíčkového hracího stroje, na němž si žáci mohou složit a přehrát vlastní skladbu.

Vstupné: 50 Kč

 

Náhledy fotografií ze složky Technické muzeum v Brně