Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Bílý - Letem světem

28. 4. 2011

 

Letem světem

Pořady pro děti

Nový hudebně komponovaný písničkový pořad Jiřího Bílého , s živým kytarovým doprovodem, který volně navazuje na oblíbený program "Písničky papouška Bubáka". Děti s autorem tentokrát procestují různé kouty světa a potkají na své cestě kamarády z cizích zemí, procvičí si své znalosti při poznávání nahraných zvuků zajímavých zvířat nebo se na chvíli stanou eskymákem či indiánem a po celou dobu se do programu aktivně zapojují. V tomto projektu se autor zaměřuje na multikulturní výchovu a seznamuje děti interaktivní formou s jinými kulturami a jejich zvyklostmi, je tedy i vhodným doplňkem rámcových vzdělávacích programů. Hudba i texty, stejně jako námět a scénář, pochází opět z autorovy dílny a skladby v sobě nesou nezaměnitelnou melodiku, inteligentní humor, nenápadnou pointu i zasněnou poezii, tolik typické atributy v tvorbě Jiřího Bílého.

Délka programu: cca 45min

 

JIŘÍ BÍLÝ

Hudbě a tvorbě textů se věnuje již od dětství. Vystudoval Střední pedagogickou školu v Litomyšli, učil na 1. stupni základní školy v Morašicích ve východních Čechách a od roku 1989 studuje, žije a jako hudebník působí v Praze. Je autorem vlastních textů a hudby. Tvoří texty a hudbu také pro další interprety (např. texty na nové CD Ilony Csákové - 2008). V letech 1992-1997 působí v kapele Kurtizány z 25. avenue, kde se autorsky podílí na tvorbě repertoáru kapely a s níž nahrává několik alb. Je producentem a aranžérem svých vlastních nahrávek a zabývá se i produkcí nahrávek jiných autorů. Spolupracoval s divadly (Divadlo v Hradci Králové nebo pražská divadla Rubín, Labyrint). Zabývá se také tvorbou hudby a textů reklamních spotů (Nivea, Creme Scholler - Manhattan Ice-Dream).

Po roce 1997 Jiří Bílý opouští kapelu Kurtizány z 25. avenue, vydává se na sólovou dráhu a v jeho tvorbě a vyjádření dochází k zásadnímu obratu.

V roce 2000 vydává u firmy Sony Music Bonton debutové autorské album "Neptej se". Ke stejnojmenné písni z tohoto alba natáčí i videoklip. Dále následovalo koncertování po ČR s Bandem, společný program se Zdeňkem Vřešťálem a později v triu Z. Vřešťál - J. Bílý - O. Petr. V roce 2003 Jiří Bílý a jeho Band realizovali společný program s Oskarem Petrem. Jedním z vrcholů této spolupráce bylo vystoupení před koncertem americké písničkářky Suzanne Vega v Kongresovém paláci v Praze 19. 6. 2003. V letech 2003-2005 Jiří Bílý skládá hudbu a texty na nové CD "Na tělech ryb", jež vyšlo 19. dubna 2007 u vydavatelství Indies Happy Trails Records. V prosinci 2009 vydal CD pro děti „Projdeme se po ZOO“ s písničkami z pořadu PÍSNIČKY PAPOUŠKA BUBÁKA, jehož úvodní skladba se stala zároveň součástí reklamní kampaně pražské ZOO. Kromě samostatných koncertů a programů pro MŠ započal rovněž v r. 2006 úspěšnou sérii Vánočních benefičních koncertů v Litomyšli, jejichž výtěžek je věnován tamním charitativním zařízením a institucím.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Jiří Bílý - Letem světem