Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzdělávací program v areálu Záchranné stanice Pasíčka

25. 5. 2011

Vlastní areál záchranné stanice volně žijících živočichů "Pasíčka" je ve spolupráci Pardubického kraje a řadou dalších sponzorů budován poblíž obce Bor u Skutče. Jedná se o hospodářské stavení na samotě u lesa, kde jsou postupně budovány nové objekty za účelem léčby poraněných a oslabených živočichů s následným navracením zpět do přírody. Z tohoto důvodu zde vyrostlo uskupení různých léčebných voliér a kotců zejména pro ptáky, kteří tvoří největší část pacientů zařízení.

Vlastní léčebné voliéry jsou rozděleny na léčebné komory, kde jsou umisťována zvířata po provedení různých zákroků a to od spojení zlomené kosti za pomoci drátu, až po umisťování osiřelých mláďat u adoptivních rodičů tvořených trvale handicapovanými zvířaty.

Navazujícím zařízením jsou rehabilitační rozletové voliéry, kam se jedinci umisťují po vyléčení, například proto, aby rozhýbali "opravené" křídlo a podobně. Rozletové voliéry jsou různých typů od voliér pro sovy, přes dravce až po vodní a brodivé ptactvo. Pro rehabilitaci brodivého a vodního ptactva je též používána drobná vodní plocha pod areálem stanice, kde se jedinci volně vypouštějí a jsou dle potřeby přikrmováni. Trvale handicapovaní jedinci jsou používáni jako adoptivní rodiče či pro odchovy mláďat a část je používána pro ekologickou výchovu.

 

 

pasicka.jpg

 

 

Pro účastníky vzdělávání jsou k dispozici odborní lektoři a výukové a metodické materiály (vzdělávací PC program, skládačka se stručným popisem probíraného tématu ke každému vzdělávacímu programu, venkovní pexeso, metodický materiál pro pedagogické pracovníky, PC prezentace vzdělávacích programů a propagační předměty).

Oběd zajištěn.

www.pasicka.cz

 

Náhledy fotografií ze složky Pasíčka a rozhledna Terezka