Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zimní výlet

Zimní výlet je naplánován na 8.12. 2010. Navštívíme výstavu v poličském muzeu (Centrum Bohuslava Martinů), která má velmi dlouhý název - Jak naši pradědečci a prababičky ourodu hojnou z pole sklízeli a dlouhé zimní večery na horácku trávili. Poté navštívíme adventní výstavu, tématickou výstavu U babičky na návštěvě a ojedinělou výstavu obrazů Josefa Lady se zimní a vánoční tématikou.   

Ráno odjedou děti školními autobusy do Poličky na zastávku  Most. Vzhledem k nepřízni počasí jsme na další cestování objednali autobus. Předpokládaný návrat je ve 12 hodin. Výletu se mohou zúčastnit i zájemci z řad rodičů /nutno nahlásit předem/. Vybíráme 100 Kč.

 

 

radka_pozvnka_podzim2.jpg

 

Výstava tentokrát přiblíží tradice a zvyklosti spojené se sklizní úrody, chladnými večery a přípravou přírody i lidských obydlí na zimu. Dozvíte se, jak dříve lidé na Horácku trávili dlouhé zimní večery, a jak nejen hojnou úrodu a sklizeň uskladňovali, ale také jak dokázali beze zbytku zužitkovat a zpracovat veškeré suroviny, které jim příroda nabídla. Dozvíte se ale také proč a kdy se konal nejoblíbenější svátek prostého venkovského lidu - posvícení, na který den připadá svátek Všech svatých nebo co jsou to přástky...

 

 

 

 

josef-lada.jpg

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zimní výlet 2010