Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. říjen - Státní svátek

 Den vzniku samostatného Československého státu

28. října 1918, byl v Praze "muži 28. října" - Antonín Švehla, Alois Rašín, Václav Klofáč, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár aj. - vyhlášen samostatný Československý stát. Martinskou deklarací, se k němu 30. října, přihlásila i slovenská reprezentace. Předcházela tomu, dlouhodobá národní i politická emancipace v rámci Rakousko - Uherské monarchie, a vývoj a výsledky 1.světové války. Vyvrcholením, pak byly úspěchy exilové i domácí reprezentace. Zde je třeba si vzpomenout, především Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše a Karla Kramáře. Názory na budoucí politické uspořádání, se však vyvíjely a idea samostatného státu se převážila, až během války. Vláda Rakousko-Uherska, musela nakonec 27. října 1918, odeslat nótu vládě Spojených států, oznamující přijetí mírových podmínek. 14. listopadu, Prozatimní národní shromáždění vyhlásilo ČSR, aklamací zvolilo prezidentem, Tomáše Garrigue Masaryka a předsedou vlády na základě voleb z roku 1911, Karla Kramáře. Reparační komise, na pařížské mírové konference v roce 1919, uznala 28. říjen 1918 za den vzniku Československého státu. Společný stát Čechů a Slováků, trval s přestávkou válečných let (1939 - 1945 protektorát Čechy a Morava a Slovenská republika) do roku 1992. 1. ledna 1993, vznikly po rozpadu České a Slovenské Federativní Republiky, dva samostatné státy - Česká Republika a Slovenská Republika. Česká republika, slaví 28. říjen, jako státní svátek i po rozpadu Československa.

28. říjen, je spolu s 1. lednem, řádovým dnem podle zákona 157/1994 Sb. o státních vyznamenáních České republiky. Tento den, uděluje prezident republiky ve Vladislavském sále Pražského hradu, stání vyznamenání.

Den vzniku samostatného Československého státu, patří k nejvýznamnějším státním svátkům s dlouhou tradicí. Jeho oslavám, věnuje prezident republiky, velkou pozornost. Památku prvního Československého prezidenta, Tomáše Garrigue Masaryka, připomíná položením věnce u jeho sochy na Hradčanském náměstí a sv. Václava, patrona českého národa a ochránce české země, položením kytice u jeho sochy na Václavském náměstí. Každoročně se prezident republiky, účastní vojenské přísahy vojáků Hradní stráže, jmenuje generály a přijímá na Pražském hradě členy diplomatického sboru. Vyvrcholením oslav tohoto státního svátku, je ceremoniál předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu za účasti nejvyšších ústavních činitelů, diplomatického sboru a dalších významných osobností. Prezident republiky, při této příležitosti, vždy pronese projev. Celý ceremoniál, bývá v přímém přenosu přenášen Českou televizí.

 

vlajka_ceska.jpg