Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovoce do škol 17.10. - 23.10.

17. 10. 2011

JABLKO Golden + 100% JABLEČNÁ ŠŤÁVA 250ml

 

ovoce-do-skol.jpg

____________________________

  

JABLKA
V našich zeměpisných šířkách jednoznačně nejrozšířenější a nejčastěji používané ovoce. Patří mezi jádroviny. Jejich zdravotní a dietetický přínos je výrazný. Energeticky nejsou tak vydatná, protože obsahují velké množství vody (až 85%), na 100g mají v průměru 220 kJ. (Pozn. středně velké jablíčko váží kolem 150g).
Velice zajímavou složkou je pektin - látka, která léčí průjmy i zácpy a podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi, přispívá také k vstřebávání vitaminu C. Jablka jsou bohatým zdrojem minerálních létek - draslík, fosfor, vápník, sodík a obsahují i většinu stopových prvků
 
ZAJÍMAVOSTI O JABLKU:
Archeologové zjistili že lidé si pochutnávali na jablkách již 3500 let před Kristem.
Jablečný strom má původ někde u Černého moře.
Římané pěstovali jablka a pravděpodobně je přivezli do Anglie.
Do Ameriky přivezli jablka Angličané v roce 1629.
Jablka jsou členem rodiny růží.
Existuje přes 10.000 druhů jablek.
George Washington byl známým pěstitelem jablek.
Jablka jsou po banánu druhé nejpopulárnější ovoce.
Dva největší producenti jablk jsou Čína a Spojené Státy.
Jablko je ovoce které se může pěstovat v nejsevernějších částech světa.
Největší jablko vážilo přes 1,4 kg.
Věda o pěstování jablek se jmenuje „pomologie“.
Jablka obsahují 25% vody a proto „plavou“ na vodě.
Nejstarší známá odrůda je „Lady“ nebo „Api“.
Jablečný strom roste 4 až 5 let než vyprodukuje jablka. Pak může strom dávat ovoce až 100 let!
Světová produkce jablek je přes 40 mil. tun ročně.
Nejoblíbenější moučník na světě je z jablek = jablkový závin.
Nejznámější povídky na světě s jablky jsou o Adamovi a o Evě.
 
Jak zacházet s jablky?
S jablky zacházejte opatrně a co nejméně. Zabráníte tak poškození.
Skladujte jablka v ledničce. Jablka skladovaná v pokojové teplotě „stárnou“ desetkrát rychleji.
Skladujte jablka daleko od potravin se silným pachem či vůní.
Skladujte jablka mimo dosah okurek, brokolice, zelí, květák, hlávkový salát a špenát.
Jablka vydávají plyny které tuto zeleninu poškodí.
Tyto plyny ale na druhé straně urychlí dozrání broskví, švestek, hrušek, banánů a kiwi.
Při přípravě jablečných pokrmů jablka vždy připravujte jako poslední. Toto zabrání oxidaci a „zhnědnutí“.
Možnost jak zabránit oxidaci je nakrájená jablka namočit do vody (1/4 citrónové šťávy a ¾ vody)