Ovoce do škol 3.10. - 9.10.
1 HRUŠKA
___________________________________________
Hrušky
Hrušky se pěstují po dobu nejméně 3000 let a jedli je již staří Římané. Zmínku o nich najdeme například v Homérově Odysei, kde jsou popisovány jako dary od bohů. Stejně jako u jablek v posledních letech v Evropě prudce vzrostla nabídka různých odrůd hrušek.
Výběr
Vybírejte hrušky, které nejsou zcela zralé, protože zralé hrušky se velmi snadno poškodí. Zabalte ovoce a nechte jej na teplém místě. Nebo jej zabalte do sáčku s banány a kiwi, což urychlí jejich dozrávání.
Použití
Hrušky se mohou péct, mírně povařit ve vodě, dusit nebo nakládat. Jsou také vynikající přílohou k drůbeži a rybám. Přidávají se do zmrzlin a jogurtů. Chuť se výborně kombinuje s čokoládou, vanilkou, kořením a oříšky. Hruškové pyré se dá také zamrazit.
Nutriční hodnoty
Hrušky obsahují 41 kalorií ve 100 g. Některé obsahují vitamín C a A. Hrušky jsou také zdrojem vlákniny.