Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mimořádné opatření

Mimořádným opatřením vlády ČR ze dne 22. 2. 2021 se upravuje povinnost nošení ochranných prostředků – ochrana úst a nosu, tzv. rouška.

Z opatření pro školy a žáky ve škole vyplývá v zásadě jedna povinnost a několik doporučení.

  • Od čtvrtka 25. 2. není látková rouška vnímána jako plnohodnotná ochrana, její samostatné používání již nebude možné pro děti ani dospělé. K tomuto opatření je určena přechodná doba nejdéle do konce února 2021, od března platí bez výjimky.
  • Ve školním prostředí je tedy povinnost látkovou roušku nahradit zdravotnickou obličejovou rouškou nebo dětským respirátorem.  /Dětské respirátory má v nabídce například firma Qanto . Tato firma nabízí také jednorázové dětské roušky v ceně do 4 _Kč za kus. /

Při nošení lékařských roušek nebo respirátorů je pro správnou funkci nezbytně nutná dobrá přiléhavost roušky k obličeji. Je tím zajištěn filtrační proces při našem dýchání, pokud rouška netěsní, dochází při výdechu k úniku vzduchu mimo roušku po jejím obvodu.

Především u malých dětí může být složité toto zajistit. Proto je potřeba nasazení roušky doma vyzkoušet a případně zkrátit délku gumiček tak, aby rouška seděla dítěti na obličeji co nejlépe.

Lékařská rouška má při správném zacházení delší použitelnost, než některé látkové. V každém případě je ale potřeba dítě do školy vybavit také náhradními rouškami, které již budou mít nastavenu délku gumiček pro potřeby dítěte.

Ve škole jsou pro děti k dispozici také náhradní lékařské roušky pro případ poškození nebo ztráty roušky v průběhu pobytu ve škole. Máme je ale ve velmi omezeném množství. 

Děkujeme za spolupráci.